Tento projekt je spolufinancován se státní podporou Technologické gentury ČR v rámci Programu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ALFA
www.tacr.cz
Výzkum užitečný pro společnost.

Detail projektu

SALI - Software pro stanovení zatížení draku letounu

Období řešení: 1. 1. 2013 - 31. 12. 2015

Typ projektu: grant

Kód: TA03010399

Agentura: Technologická agentura České republiky

Program: Program aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ALFA

Název anglicky
SALI - Software for Airframe Loading Investigation
Typ
grant
Klíčová slova

pevnostní analýza; zatížení letounu; software

Abstrakt

Projekt SALI navazuje na aktivity spojené s integrovaným projektem CESAR v 6. Rámcovém programu Evropské komise. V rámci tohoto projektu vznikl software ALAN pro analýzu zatížení letounu. Cílem projektu SALI je zvýšení obecnosti tohoto software, zpřesnění výpočtů, optimalizace algoritmů a databází, validace na základě letových měření a především příprava pro jeho komercializaci. Důležitým výstupem projektu bude uživatelský manuál a podrobná analýza implementovaných metodik výpočtu. Nově vytvořený software by měl nahradit velmi úspěšný software SAVLE, který byl vytvořený v osmdesátých letech minulého století. Jeho architektura neumožňuje, aby byl adaptován na nové možnosti výpočetní techniky, přesnost dynamického modelu letounu neodpovídá současným poznatkům a práce s programem je časově náročná.
Konsorcium řešitelů zamýšlí využít zkušeností s programy SAVLE a ALAN a vytvořit nový software, který má ambice stát se standardním, leteckými úřady uznávaným nástrojem pro certifikaci letounů dle předpisů CS-23. Snahou je vytvořit pružný, adaptabilní a rozšiřitelný software, který pomůže urychlit vývojové práce, bude schopen transparentně archivovat vstupní data a výsledky výpočtů a zpřesní výpočet kritického zatížení letounu. To se odrazí ve snížení nákladů na vývoj a modifikace letounů, zvýšení bezpečnosti leteckého provozu a optimalizaci  hmotnosti draku letounu.

Řešitelé
Chudý Peter, doc. Ing., Ph.D. MBA (UPGM FIT VUT) , hlavní řešitel
Dittrich Petr, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT)
Prustoměrský Milan, Ing. (UPGM FIT VUT)
Produkty

2015

Nahoru